قارچ پا چیست؟ چگونه تشخیص دهیم که پای ما قارچ زده یا خیر؟ چه روشهای درمانی برای این مشکل وجود دارد؟ عوارضی که به همراه دارد تا چه اندازه میتواند خطرناک باشد؟
قارچ کف پا یا ناخن، یک بیماری عفونی است که میتواند انسان را در زندگی درگیر کند، عفونت قارچی پا معمولا از رعایت نکردن بهداشت فردی، نپوشیدن دمپایی، استفاده مداوم از کفش و رطوبت بهوجود میآید.
اگر نتوانید این مشکل را حل کنید، ممکن است این بیماری تمام سطح پا و بدن شما را فرا بگیرد یا حتی ناخن پای شما کنده شود، همچنین دچار خونریزی، درد و خارشهای اذیتکننده شوید.
شاید اکنون که این مقاله را میخوانید، پاهای شما در مراحل اولیه قارچ زدن باشد، اما بهدلیل نداشتن اطلاعات کافی متوجه آن نشدهاید! باید گفت این موضوع در آینده ممکن است باعث بهوجود آمدن عفونت و مشکلات جدیتری شود. بنابراین، از شما برای خواندن این مطلب و بالابردن سطح آگاهی خود دعوت میکنیم.
راههای تشخیص قارچ
برای اینکه تشخیص دهیم که پای ما قارچ زده یا خیر، راههای زیادی وجود دارد که اکنون شایعترین علائم قارچ پا را با هم برسی میکنیم:
- انحراف ناخن: ممکن است یک ناخن منحرفشده را ببینید که از بستر خود بلند شده، گاهی این ناخن سفت است و ظاهر ناخوشایندی دارد.
- بوی بد: بوی بد یا گندیده که از زیر ناخن یا کف پا میآید، یکی دیگر از علائم قارچ است.
- ناخن شکننده: ناخنهای شکننده یا سفت که رنگ سفید و زرد دارند، بهمعنای وجود قارچ هستند.
- پوستهپوسته شدن: زمانی که پا پوستهپوسته میشود یا در انگشتان، کف پا و پاشنه، ترک بهوجود میآید، میتوان گفت که پا قارچ زده است. در این زمان توصیه میشود که از بهترین دمپایی استفاده کنید تا از بهوجود آمدن قارچ پا جلوگیری کرده باشید یک دمپایی خوب میبایست جلو باز باشد و هوا در آن رفتوآمد کند.
- التهاب و خارش: علاوهبر التهاب و خارش، مورمور شدن و گزگز کردن انگشتان و کف پا از دیگر علائم این بیماری هستند.
- تاول: تاول زدن و خارش تاولها یکی دیگر از نشانههای قارچ در ناحیه پا است.
علائمی که زنگ خطر را به صدا در میآورد!
مواردی که گفته شد، عواملی بودند که نشاندهنده قارچ کف پا یا انگشتها هستند، اگر این موارد را در خود دیدید، نگران نباشید! چراکه میتوان این مشکل را با خرید دمپایی زنانه یا مردانه حل کرد. اما گاهی این مشکل جدیتر از آن است که به همین سادگی حل شود و حتما نیاز است به پزشک مراجعه کنید.
بهعنوان اولین مورد میتوان گفت زردی و بیرنگ شدن قسمتی از پا نشاندهنده یک زنگ خطر است که باید برای درمان آن به پزشک مراجعه کرد، چراکه در غیر این صورت ممکن است دچار بیماریهای عفونی بدخیم شوید.
علامت دوم، اگر ناخن شما نارنجی، قهوهای و زرد رنگ شده، باید سریع به پزشک خود سر بزنید، چراکه این نشاندهنده یک مشکل بسیار بزرگ و جدی است، در حدی که ممکن است ناخن پای شما بیفتد و دیگر رشد نکند.
حال که راههای تشخیص قارچ پا را یاد گرفتید، بهتر است علت بهوجود آمدن آن را نیز بدانید تا بتوانید بهراحتی علاوهبر پیشگیریکردن، مشکل خود را بهخوبی در خانه حل کنید.
قارچهای پا چگونه به وجود میآیند؟
قارچها موجوداتی هستند که خود بهتنهایی نمیتوانند زنده بمانند و برای زنده ماندن مانند انگل، روی بدن میزبان و جایی که رطوبت دارد میچسبند و رشد میکنند. عوامل زیادی باعث رشد قارچ وجود دارد که اکنون به آنها میپردازیم:
- رطوبت:زمانی که پا مدت طولانی خیس باشد یا دائم در حال عرق کردن باشد، قارچ بهوجود میآید.
- پوشیدن کفش نامناسب: کفشهای تنگ باعث بهوجود آمدن قارچ میشوند.
- استفاده از جوراب پلاستیکی: جورابهای پلاستیکی عرق پا را خشک نمیکنند و همین امر باعث میشود پا بهطور دائم در رطوبت قرار بگیرد.
- نشستن کفش: رعایت نکردن بهداشت فردی باعث بهوجود آمدن قارچ پا میشود.
- نگرفتن ناخنها: با گرفتن ناخنهای پا باکتری و قارچها محلی برای زیست ندارند و در نهایت احتمال گرفتن قارچ بهحداقل میرسد.
بهطور کل میتوان گفت شایعترین علت قارچ زدن رطوبت و رعایت نکردن بهداشت فردی است که باعث عفونت و بهوجود آمدن قارچ میشود.
برخی مواقع نمیتوان عفونت را تشخیص داد! در این شرایط پزشک با تراشیدن و سوهان کشیدن بر سطح رویی ناخن و مورد آزمایش قرار دادن آن، نوع عفونت را تشخیص میدهد و طبق آن دارو تجویز میکند.
روشهای درمان قارچ پا
روشهای زیادی برای درمان قارچ وجود دارد، از این روشها میتوان به درمانهای موضعی، خوراکی، خانگی و لیزر اشاره کرد. در مباحث پیش رو، بیشتر به این مسائل میپردازیم.
درمانهای موضعی
اگر دچار قارچ پا، ترک و پوستهپوسته شدن کف پا شدهاید که ناخوشایند و گاهی باعث ایجاد درد و ناراحتی میشوند، میتوانید بهسراغ درمانهای موضعی بروید. این درمان کمی راحتتر از خوراکی است، چراکه احتمال نشان دادن حساسیت آن زیاد نیست. برای اینکار میتوان از پماد برای قارچ پا یا لاک ناخن که مربوط به درمانهای بیماری پای ورزشکار هستند استفاده کرد.
درمانهای خوراکی
برخی اوقات زخمهای عفونتی قارچ بهسختی خوب میشوند، در این شرایط میبایست طبق تجویز دکتر پیش بروید، چراکه ممکن است نیاز به استفاده از داروهای ضدقارچ خوراکی مانند فلوکونازول یا ایتراکونازول داشته باشید.
در شرایط وخیم که بسته به نوع و میزان عفونت قارچی بوده، گاهی ممکن است که دارو را بهمدت یک الی 2 ماه استفاده کنید. البته دقت کنید که مصرف خودسرانه این داروها ممکن است عوارض داشته باشد.
درمان قارچ پا با لیزر
یکی دیگر از راههای درمان که بسیار محبوب است، لیزر بوده چراکه بهراحتی با استفاده از لیزر پین پوینت که توسط FDA آمریکا تایید شده، میتوان عفونتهای قارچی را درمان کرد.
این روش درد، عوارض جانبی و دوره نقاحتی ندارد و در همان مرحله اول تمامی عفونتهای داخل پا و ناخن را از بین میبرد. درست است که این روش دوره نقاحت ندارد، اما بااینحال مستلزم مراقبت از پای خود هستید.
معمولا مردها بیشتر از خانمها دچار قارچ انگشت پا میشوند که برای مراقبت از پا، بهتر است از دمپایی استفاده کنند تا دوره درمان آنها کمتر شود. برای خرید بهتر است به قیمت دمپایی مردانه دقت کنید، چراکه قیمت رابطه مستقیمی با کیفیت دارد و کیفیت کالا میتواند در بهبود شما بسیار تاثیرات مثبتی بگذارد.
روش درمان خانگی پای ورزشکار
قارچ پا که به بیماری پای ورزشکار نیز معروف است، یکی از مشکلات ناخوشایندی بوده که راههای درمانی زیادی دارد و یکی از آنها درمان قارچ پا با جوش شیرین است.
در این روش جوش شیرین را با آب مخلوط کنید تا خمیر بهدست بیااید و مواد درست شده را روی ناخن پا بهمدت 10 الی 20 دقیقه گذاشته، سپس آن را بهخوبی با آب ولرم بشویید و بلافاصله خشک کنید.
راههای پیشگیری بیماری پای ورزشکار
پا قلب دوم بدن است، به همین دلیل رسیدگی و مراقبت از آن، اهمیت بالایی دارد و بهترین نوع مراقبت پیشگیری است. برای پیشگیری از ابتلا به بیماری پای ورزشکار باید بهداشت فردی را رعایت کنید. علاوهبر آن میبایست برخی از محیطها را ضدعفونی کرده و مورد آخر استفاده از کفش و دمپایی مناسب است.
منظور از رعایت بهداشت فردی چیست؟
بهداشت فردی عبارت است از:
- منظور از بهداشت فردی این است که در منزل از دمپایی روفرشی استفاده کنید، برای مثال اگر خانم هستید از دمپایی روفرشی فانتزی استفاده کنید.
- ناخنهای خود را بگیرید و مرتب کنید.
- جوراب نخی بپوشید و جورابهای پلاستیکی خود را دور بیاندازید.
- در سرویسهای بهداشتی خود برای هر شخصی دمپایی جدا بگذارید. برای مثال، اگر بچه کوچک در خانواده دارید، دمپایی کودک تهیه کنید.
- کفشهای خود را حداقل ماهیانه یک بار بشویید.
- ابزار ناخنگیر خود را ضدعفونی کنید.
منظور از ضدعفونی کردن محیط چیست؟
منظور این است که مکانهایی که در آنها بهداشت پایین است، با مواد شوینده بهخوبی ضدعفونی کرده تا دیگر جایی برای رشد باکتری وجود نداشته باشد.
چگونه کفش مناسب تهیه کنیم؟
خریدن کفش مناسب از اهمیت بالایی برای پا و سلامت بدن برخوردار است، هنگامی که میخواهید کفشی را بخرید به چند نکته ریز دقت کنید:
- تنگ نباشد؛
- راهی برای ورود و خروج هوا داشته باشد.
اگر از آن دسته افرادی هستید که به سلامت پا اهمیت میدهید، به شما پیشنهاد میکنیم از کفش پایون، بهترین و باکیفیتترین کفشها را تهیه کنید.
روش مراقبت در منزل برای افراد مبتلا به قارچ
برای مراقبت کردن از پای خود لازم است که همیشه آن را خشک نگه دارید، از دمپایی روفرشی استفاده کنید و دمپایی سرویس بهداشتی را همیشه بشویید و تمیز نگه دارید. از پماد و داروی خود در زمان مشخص استفاده کنید. همچنین درصورت دیدن نشانههای حاد قارچ، از مصرف خودسرانه دارو و پماد پیشگیری کرده و در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.
جمعبندی
قارچ پا که بیشتر اوقات به شکل پوستهپوسته شدن بین انگشتان پا دیده میشود، عارضهای ناخوشایند و بد شکل است که میتواند باعث ترک خوردن شکاف همراه با خونریزی و در شرایط بدتر، افتادن کامل ناخن شود. برای اینکه از این مشکل جلوگیری کنید، میتوانید بهسراغ خریدن کفش و دمپایی مرغوب از یک مرکز معتبر بروید.
کفش پایون با سابقه 8 ساله و استفاده از دستگاههای پیشرفته خود، توانسته بهترین کفشها و دمپایی دخترانه جدید، مردانه و مناسب تمامی سنین را به بازار عرضه کند. خرید محصولات این مجموعه، به بهبود کیفیت زندگی و بهداشت فردی شما کمک زیادی خواهد کرد.
من چند وقت پیش همین مشکل برام پیش اومده بود مشکل از کفشم بود
خیلی مهمه که بهداشت رعایت بشه
به نظرم دمپایی و صندل بهداشتش بهتر از کفشه
تو تابستون من بیشتر دمپایی و صندل پام میکنم