خارپاشنه چیست؟ 6 علائم خارپاشنه

خارپاشنه چیست

خارپاشنه یا التهاب کف پا یکی از علل شایع درد پاشنه است. خیلی از ما به دلیل استفاده از کفش و یا دمپایی غیر استاندارد و همچنین ایستادن‌ مداوم یا ورزش زیاد دچار این عارضه می‌شویم. شما در مورد خارپاشنه چه می‌دانید؟ علائم خار پاشنه کدامند؟ در این مقاله قصد داریم پیرامون موضوعات گفته شده، صحبت کنیم و همچنین راه‌های پیشگیری از آن را نیز عنوان کنیم. پس لطفا تا انتهای مقاله همراه ما باشید.

خار پاشنه چیست؟

یک رشد استخوانی است که در کف پا ایجاد می‌گردد. درواقع این عارضه زمانی پیش می‌آید که عضله و رباط پا در طولانی مدت دچار کشش شوند. با گذشت زمان و بالا رفتن سن، کلسیم در قسمت پاشنه پا رسوب می‌کند و خارپاشنه تشکیل می‌شود. در پزشکی این عارضه را با نام استئوفیت می‌شناسند و اگر این مشکل از زیر پاشنه تا قوس پا گسترش پیدا کند در اصطلاح به آن فاسیای کف پا گفته می‌شود.

عوامل خطرساز در شکل گیری خار پاشنه

  • ورزش زیاد، دویدن و حرکات پرشی
  • راه رفتن زیاد بر روی سطوح سفت و سخت
  • وارد شدن ضربه به پاشنه پا
  • جنسیت، معمولا خارپاشنه در خانم‌ها بیشتر دیده می‌شود
  • اضافه وزن هم جزو عواملی است که بر ایجاد خارپاشنه تاثیر زیادی دارد
  • پوشیدن دمپایی و یا کفش نامناسب هم بر عارضه‌ی خارپاشنه تاثیر خواهد داشت
  • آرتریت واکنشی و ورم کف پا هم دو بیماری زمینه‌ای هستند که ممکن است موجب خارپاشنه شوند.

علائم خارپاشنه پا کدامند؟

در این قسمت قصد داریم علائمی که نشان دهنده‌ی خارپاشنه هستند را بررسی کنیم:

  • درد شدید در قسمت پاشنه پا هنگام صبحگاه
  • احساس درد خفیف پاشنه پا در طول روز
  • التهاب و تورم در پاشنه پا
  • احساس گرما و به اصطلاح گُر گرفتگی در قسمتی که عارضه رخ داده است
  • بیرون زدگی استخوان در پاشنه پا
  • ایجاد حساسیت در پاشنه پا که هنگام راه رفتن بدون کفش ایجاد می‌گردد.

علائم خارپاشنه پا کدامند؟

استفاده از کفش و دمپایی مناسب جهت پیشگیری از خارپاشنه

کفی کفش مناسب جهت جلوگیری از عارضه‌ی خارپاشنه، شکل ظاهری خاصی دارد. قسمت میانی این کفی دارای قوس با زاویه استاندارد است تا فشار زیادی روی مچ پا ایجاد نشود. قسمت پشتی کفش معمولا سفت و محکم طراحی می‌شود و انعطاف پذیری رویه‌ی کفش هم بسیار حائز اهمیت است. معمولا از جنس چرم برای کفش‌های طبی استفاده می‌شود. یادتان باشد که کفش‌هایی که طبی هستند هیچ وقت نوک تیزی نخواهند داشت؛ چرا که باید به اندازه‌ی کافی فضا برای حرکت انگشتان پا تعبیه گردد.

درست است که این روزها قیمت دمپایی و کفش راحتی و طبی متغیر است. اما برندهایی مانند پایون هستند که دمپایی و کفش با کیفیتی بالا و قیمت مناسب عرضه می‌کنند.

همان طور که در قسمت قبل هم گفتیم بسیاری از پزشکان متخصص به طور کلی علت درد کف پا را عدم استفاده از کفش و دمپایی استاندارد می‌دانند اما به راستی دمپایی استاندار دارای چه ویژگی‌هایی است؟

پهن بودن جلوی دمپایی

در قدیم دمپایی‌هایی که پهن بودند معمولا زیاد خوش فرم نبودند و ظاهر شیک و فانتزی نداشتند. اما امروزه به لطف طراحان مد شاهد آن هستیم که دمپایی زنانه جدید که وارد بازار می‌شود، بسیار شیک و زیباست. حتی می‌توانیم برخی از صندل‌ها و دمپایی‌های مد شده را با جوراب هم بپوشیم؛ تا هم نظر ظاهری زیباتر باشد و هم پوست پاهایمان سالم و سلامت باشند.

نرم بودن دمپایی

این روزها دمپایی مردانه شیک که حالت نرم و انعطاف پذیر داشته باشد؛ در برندهای مختلف مانند پایون تولید می‌شود. آقایون چون همیشه کفش‌های سنگین دارند و در روز ساعت زیادی کفش به پا دارند، باید از دمپایی‌های نرم و انعطاف پذیر استفاده کنند تا پا درد یا خارپاشنه نگیرند.

کفی مناسب

کفی مناسب هم از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. معمولا دمپایی ‌پسرانه شیک و استاندارد، دارای کفی به اصطلاح بالشی هستند. همان طور که گفتیم این نوع کفی علاوه بر استاندارد بودن، به گردش خود در کف پا نیز کمک می‌کنند.

دمپایی استاندارد

در زمان قدیم دمپایی‌های استاندار شکل و ظاهر یکسانی داشتند. به همین دلیل با لباس زیاد ست نمی‌شدند و بیشتر افرادی که سن بالا و یا کمردرد شدید داشتند؛ از این دمپایی‌ها استفاده می‌کردند. اما امروزه شاهد طراحی‌های زیبایی در زمینه‌ی دمپایی هستیم. حتی دمپایی لاانگشتی مردانه و زنانه پایون هم به صورت کاملا استاندارد تولید می‌شوند و ظرافت و طراحی خاصی دارند.

دمپایی طبی

برای سرویس بهداشتی حتما دمپایی مناسب بگیرید!

برخی افراد دمپایی سرویس بهداشتی را زیاد جدی نمی‌گیرند و هنگام خرید اولین موردی که قیمت مناسبی  داشته باشد را بدون بررسی خریداری می‌کنند. در حالی که انتخاب مناسب دمپایی حمام و دستشویی بسیار حائز اهمیت است. برای سرویس از دمپایی‌های استفاده کنید که کمی لژ دارند، همچنین سعی کنید دمپایی خریدای کنید که قسمت که مستقیم با کف پا در تماس است؛ سطح سوراخ داری داشته و در قسمت پاشنه دارای فرورفتگی باشد. چرا که در این دو قسمت خانه میکروب زیاد بوده و چون محیط هر دو مرطوب است بهترین مکان برای رشد باکتری و قارچ‌هاست. پس برای جلوگیری از بیماری‌های پوستی و خارپاشنه حتما دقت لازم را هنگام خرید داشته باشید.

درمان خارپاشنه چگونه است؟

درمان خارپاشنه بستگی به میزان گسترش آن دارد. گاهی با درمان‌های خانگی بهبود پیدا می‌کند اما بعضی وقت‌ها هم نیاز به درمان توسط پزشک متخصص دارد.

استراحت کافی و درمان با کمپرس یخ

استراحت دادن به پا و گذاشتن یخ در قسمت آسیب دیده به بهبود عارضه کمک می‌کند.

داروهای ضد التهاب

مصرف داروهای ضد التهاب سبب کاهش تورم و درد می‌شود که باید طبق دستور پزشک مصرف شود.

تزریق کورتیزون

در مواقعی که درد خیلی شدید باشد و عارضه گسترش زیادی داشته باشد، پزشک معالج تزریق کورتیزون را تجویز می‌کند.

جراحی

جراحی خارپاشنه بسیار نادر است. تنها زمانی که هیچ کدام از روش‌های درمانی بالا تاثیرگذار نباشد، پزشک جراحی را پیشنهاد می‌کند.

مصرف کلسیم زیاد باعث خارپاشنه می‌شود؟

مصرف کلسیم زیاد باعث خارپاشنه می‌شود؟

این باور که مصرف زیاد کلسیم باعث رسوب آن و در نهایت سبب ایجاد عارضه‌ی خارپاشنه می‌شود، بسیار فکر اشتباه و غلطی است. خارپاشته به دلیل وجود التهابات در ناحیه کف پا ایجاد می‌شود و همان طور که در قسمت‌های قبل گفتیم، دلایل متعددی می‌تواند داشته باشد.

آیا خارپاشنه خطرناک است؟

بدون شک عارضه‌ی خارپاشنه خطرناک یا کشنده نیست. فقط اگر به موقع به آن رسیدگی نشود، با گسترش زیاد می‌تواند دردناک شود و فعالیت روزمره را برای فرد سخت کند. معمولا افرادی که دچار خارپاشنه می‌شوند در ابتدای روز درد بیشتری دارند و با فعالیت روزانه‌ای که انجام می‌دهند، درد کاهش پیدا می‌کند اما تا درمان نشود کامل از بین نمی رود.

بیماری خارپاشنه نیازی به فیزیوتراپی دارد؟

خارپاشنه نیازی به دستگاه برای فیزیوتراپی ندارد، اما فیزتراپیست می‌تواند یک سری تمرینات کششی و تقویت عضلات را با بیمار کار کند تا به درمان کمک کند.

سخن پایانی

درست است که بیماری‌هایی مانند خارپاشنه دردناک و آزار دهنده هستند. اما خداروشکر خطرناک و تهدید کننده برای سلامت بدن نیستند. اما بسیار مهم است که از این عارضه پیشگیری کنیم و در نهایت اگر دچار شدیم، اقدامات لازم را جهت درمان انجام دهیم تا بتوانیم به راحتی درد را کنترل کنیم و در کم‌ترین زمان ممکن خارپاشنه را از بین ببریم.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *